Dom mot flyttfirma utan tillstånd

Nyhet 1 februari 2017

Det är inte tillåtet att marknadsföra flyttjänster om företaget saknar yrkestrafiktillstånd. Det slår Patent- och marknadsdomstolen fast i en dom mot Vänerflytt AB.

Flyttbranschen har haft problem med oseriösa aktörer. Mot bakgrund av detta inledde Konsumentverket en granskning av flyttföretag under 2016. Bland annat undersökte myndigheten om företagen hade yrkestrafiktillstånd. Ett företag som saknade tillstånd, men ändå flyttade åt konsumenter och beskrev flyttjänsterna på sin webbplats var Vänerflytt AB.

Domstolen skriver i domen att konsumenter förväntar sig att flyttfirmor har de tillstånd som lagen kräver och att de knappast skulle anlita ett företag som saknar det. Därför är det inte tillåtet för ett företag att marknadsföra flyttjänster om det saknar tillstånd. Om företaget inte har yrkestrafiktillstånd gäller inte företagets försäkringar om något händer, till exempel en trafikolycka.  

Eftersom det finns oseriösa företag som åtar sig flyttuppdrag är det extra viktigt för dig som konsument att kolla företaget du tänker anlita. På Hallå konsuments webbplats finns flera goda råd om vad du ska vara uppmärksam på.

Här finner du goda råd inför att anlita en flyttfirma

Här kan du läsa hela domen

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera