Key Code ska betala marknadsstörningsavgift

Dom 5 september 2016

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt dömer Key Code att betala två miljoner kronor i marknadsstörningsavgift enligt en dom den 5 september 2016.

Det var i februari som Konsumentombudsmannen, KO, stämde Key Code Security och krävde att bolagsföreträdaren skulle hållas personligt ansvarig för den aggressiva marknadsföringen av id-skydd.

Key Code var Konsumentverkets mest anmälda bolag under 2015. Anmälningarna handlade om att Key Codes telefonförsäljare har skrämt upp konsumenterna genom att påstå att de var utsatta för pågående ID-kapning. Säljarna har då påstått att tjänsten skulle skydda mot ID-kapning och kommit med en rad andra felaktiga påståenden om tjänsten.

Domstolen har fastställt ett tidigare beslut som innebär att Key Code tvingas upphöra med den kritiserade marknadsföringen. En marknadsstörningsavgift på två miljoner kronor ska betalas. Domstolen har även fattat beslut om löpande vite. Det betyder att om bolaget eller personen bakom bryter mot förbudet riskerar denne en miljon kronor i böter i veckan.

På grund av bestämmelser i Personuppgiftslagen, PUL, publicerar Konsumentverket inte handlingar med personuppgifter på webben. Handlingarna kan begäras ut via konsumentverket@konsumentverket.se eller aktuell domstol.

Är du journalist kan du även kontakta presstjänsten på presstjanst@konsumentverket.se eller 05419 40 20.

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera