Domstolen fäller Vivamondo

Pressmeddelande 27 februari 2017

Företaget Vivamondo, som säljer skönhetsprodukter på webben, har dömts av Patent- och marknadsdomstolen.

Många konsumenter har råkat ut för att beställa produkter som sedan aldrig har levererats. De har inte heller fått pengarna tillbaka.

Konsumentombudsmannen, KO, stämde även bolaget för att använda närmast medicinska påståenden om en rad hudkrämer – påståenden som företaget inte kunnat styrka.

Patent- och marknadsdomstolen delar KO:s uppfattning och förbjuder nu Vivamondo att marknadsföra produkter och sedan inte leverera dem. Förbudet omfattar även sena leveranser eftersom bolaget på webben utlovar leveranser inom fem till sju arbetsdagar.

Domstolen förbjuder också företaget att påstå saker som att en kräm tar bort rynkor eller att huden blir ungdomlig och elastisk och att en rynkig hud blir slät på sju dagar.

Företaget måste också tydlig ange sina kontaktuppgifter och organisationsnummer på webben.

Om Vivamondo skulle bryta mot domen hotar ett vite på sammanlagt fyra miljoner kronor.

Bolaget har sitt säte i Hong Kong, men har en filial i Sverige och marknadsför produkterna på en webbsida med .se-adress.

– Det här är en viktig dom eftersom den visar att även utländska företag som vänder sig till svenska konsumenter måste följa svensk lagstiftning. Om de bryter mot lagen har svenska myndigheter rätt att ingripa, säger Ida Nyström, processråd vid KO.

Företaget har inte svarat domstolen. 

För mer information kontakta processrådet Ida Nyström, tfn 054-19 40 16

Här finner du domen i sin helhet

Skriv ut Skriv ut
Prenumerera