KO sätter stopp för Expresslåns och Cashkings marknadsföringsmetoder

Nyhet: 22 augusti 2024 Prenumerera
Konsumenter har trott att de ansöker om ett lån. Men i stället för ett lån har de fått en länklista till olika kreditbolag som de tvingats betala hundratals kronor för i flera månader. Nu sätter Konsumentombudsmannen, KO, stopp för metoderna bakom expresslån.com och cashking.nu.

Webbplatserna expresslån.com och cashking.nu ger sken av att erbjuda lån. Det finns reglage där besökaren kan välja lånebelopp och texter med formuleringar som ”Ansök nu” och ”Välkommen med din ansökan”.

Men den tjänst som Bolaget tillhandahåller innebär inte att man erbjuder eller förmedlar lån. I stället besvaras konsumentens låneansökan med en lista innehållandes länkar till ett tjugotal kreditbolag. För detta faktureras konsumenten 379 kronor i månaden under upp till tre månaders tid.

Vilseleder konsumenter

– De tar betalt för något annat än vad konsumenten tror att den har beställt. Marknadsföringen vilseleder konsumenter. Eftersom målgruppen är konsumenter som har en särskilt ansträngd ekonomi ser vi extra allvarligt på det, säger Ida Nyström, processråd vid KO.

Konsumentverket har tagit emot många anmälningar och förfrågningar gällande webbplatserna och metoderna de använder sig av. Bolagen bakom webbplatserna har utlovat förändringar av webbplatserna men ingen väsentlig rättelse har skett. Därför beslutar nu KO om förelägganden mot bolagen och firmatecknaren bakom bolagen.

Vite på 500 000 kronor

Förbuden gäller mot att utforma marknadsföringen på det sätt som skett, det vill säga att konsumenter får bilden att bolaget erbjuder eller förmedlar krediter. Förbuden gäller även mot att bolaget inte får kräva betalning för tjänster som konsumenten inte har beställt.

Om föreläggandena inte överklagas gäller KO:s beslut på samma sätt som en dom i domstol. Förbuden är förenade med viten på 500 000 kronor för bolagen och 200 000 för firmatecknaren. Om samma vilseledande och otillbörliga marknadsföringsmetoder fortsätter att användas kan KO begära att domstol beslutar att vitet ska betalas.

Webbplatsen cashking.nu är för närvarande stängd men föreläggandet gäller på samma sätt ändå.

Tips till dig som har fått en faktura från Expresslån eller Cashking

  • Betala inte för något du inte anser dig ha avtalat om. Om du trodde att du gjorde en låneansökan och i stället fick en länklista till olika kreditbolag kan du bestrida fakturan. Läs mer om att bestrida en faktura.
  • Om det inte framgick att tjänsten kostade pengar kan du också bestrida fakturan. Läs mer via länken ovan.
  • Behöver du hjälp? Kontakta dina kommunala konsumentvägledning eller Konsumentverkets vägledning.