Fortsatt farliga brister på lekland

Pressmeddelande: 18 december 2024 Prenumerera
Konsumentverket har följt upp tidigare kontroller med en stickprovskontroll av fyra anläggningar. Resultatet visar på fortsatta brister i säkerheten.

När man tar med sig barnen till ett lekland utgår man nog från att anläggningen är besiktad och säker. Men Konsumentverkets mångåriga kontroller visar att det inte alltid är så.

Trasiga nät

– Vi ser tyvärr att det finns anläggningar som inte har åtgärdat skador på säkerhetsnät så att barn kan falla ut eller bli hängande i huvudet och att man inte har personal nog att hålla lekande barn under uppsikt, säger Anna Strandberg som är utredare på Konsumentverket.

Inspektionen fann även säkerhetsrisker som inte hade ingått i företagens säkerhetsarbete eftersom utrustningen fanns i entrén eller i en kafédel av lokalen. Kontrollerna visar också på konstruktionsfel i vissa lekredskap. Det har lett till en utredning som pågår nu.

Konsumentverket har under flera år uppmanat företagen som driver lekland att stötta varandra i säkerhetsarbetet, exempelvis genom en branschförening.

För barnens bästa

– Vi förstår att det kan vara en utmaning för små företag att ha tillräckligt med personal, men då får man anpassa utrustningen därefter. Barnen ska inte riskera att skada sig allvarligt för att lekredskapen är trasiga eller är för avancerade att använda utan övervakning, säger Anna Strandberg.

Farliga öppningar i klätterställningar och skumgropar med för dålig dämpning är exempel på redskap som kan leda till att barn skadar sig. De kan fastna och blir hängande i huvudet eller får fallskador som benbrott samt rygg- och nackskador. Hoppborgar får inte användas utan stationerad personal som övervakar leken.

Myndigheten planerar att följa upp säkerheten på lekland med fler stickprovskontroller framöver

Läs marknadskontrollen i sin helhet

Kontakt för medier: utredare Anna Strandberg, via presstjänsten, tfn 054-194020