Livsmedel

Regler för livsmedel är omfattande och olika typer av livsmedel har olika lagstiftningar du som företagare behöver känna till. Livsmedelsverket, kommunerna och Konsumentverket har tillsynsansvar för olika delar på livsmedelsområdet.

Relevanta lagar inom området livsmedel

Regelverket på livsmedelsområdet är omfattande. Beroende på vilken typ av livsmedel som marknadsförs finns olika lagstiftningar som du som företagare behöver känna till, exempelvis:

  • Livsmedelslag (2006:804)
  • EU-förordning 178/2002 om allmänna principer och krav på livsmedelsområdet
  • EU-förordning 1169/2011 om livsmedelsinformation
  • EU-förordning 1924/2006 om närings- och hälsopåståenden
  • EU- förordning 609/2013 om livsmedel för barn, medicinska ändamål och viktnedgång
  • Lag (2013:1054) om marknadsföring av modersmjölksersättning och tillskottsnäring
  • EU-förordning 834/2007 om ekologisk produktion och märkning
  • Marknadsföringslag (2008:486)

Tillsynsansvar för livsmedel

På livsmedelsområdet är det Livsmedelsverket och kommunerna som har det primära tillsynsansvaret. Konsumentverket har parallellt med detta möjlighet att ingripa mot marknadsföring av livsmedel med stöd av marknadsföringslagen.

Senast granskad 23 maj 2024