Cecilia, jurist elektronisk kommunikation

Vad arbetar du med?

– Jag är jurist och jobbar inom området elektronisk kommunikation som omfattar telefoni, internet, tv och e-handel.

Hur kan en dag på Konsumentverket se ut för dig?

– Ingen arbetsdag är den andra lik, det är en bra sak med mitt jobb. Men en dag skulle kunna se ut så här: Antagligen jobbar jag med ett tillsynsärende mot något företag. Jag svarar på frågor i telefon från kommunala konsumentvägledare som vill diskutera någon fråga i vägledningen av konsumenter. Under dagen går jag sedan igenom anmälningar som kommit in till Konsumentverket och har ett möte i arbetsgruppen om hur vi ska gå vidare med anmälningarna och om andra ärenden som är på gång.

Jag får förmodligen någon fråga från en journalist som skriver om något konsumentproblem. Dagen avslutas med att jag skickar iväg brev till företagare som Konsumentverket driver tillsyn mot.

Vad är roligast på ditt jobb?

– Det bästa är nog att man lär sig nya saker hela tiden. En annan viktig del är alla bra kollegor som jag känner att jag både kan diskutera jobb och skratta med. Det är en bra kombination.

Vad är viktigt för att göra ett bra jobb i din roll?

– Det är viktigt att vara noggrann. Jag arbetar både självständigt och i grupp, där det är viktigt att kunna ta ansvar och vara delaktig. En extra krydda är förstås att brinna för konsumentfrågorna.

Varför valde du Konsumentverket?

– När jag pluggade marknadsrätt besökte vi marknadsdomstolen och det fick mig intresserad av konsumenträttigheter. Jag minns att jag tänkte "Det här vill jag jobba med när jag blir stor".

Efter studierna jobbade jag först som bolånerådgivare. När Konsumentverket flyttade från Stockholm till Karlstad kände jag att jag ville ta chansen att söka mig dit. Så här i efterhand känns det som ett av de bästa besluten jag tagit, att våga chansa på att testa något nytt trots att jag redan hade ett bra jobb som jag trivdes med.

Vad är bra med att arbeta på Konsumentverket?

– Det allra bästa är nog att man känner att man gör skillnad, att man verkligen kan underlätta för konsumenterna och förhoppningsvis förhindra att de stöter på problem.

Här har jag också stora möjligheter att ta ansvar och påverka mitt eget jobb. Man vet att man hamnat rätt när man längtar till jobbet på söndagarna – det känns som en lyx som alla inte har.

Utbildning

Pol. kand. inom rättsvetenskap med inriktning mot marknadsrätt

Tidigare arbete

Bolånerådgivare

Senast granskad 11 november 2016