Remissyttrande - Promemorian Förslag till reglering som tydliggör myndighetsledningars ansvar för det korruptionsförebyggande arbetet

Remissyttrande: 14 oktober 2024
REMISSYTTRANDE

Vårt diarienr: 2024/789
Ert diarienr: Fi2024/01464

Finansdepartementet

fi.remissvar@regeringskansliet.se

 

Konsumentverket har granskat PM och stödjer förslaget om ändring i myndighetsförordningen (2007:515) som innebär en förstärkt reglering som också tydliggör ansvaret för det korruptionsförebyggande arbetet.

Konsumentverket vill också lämna följande inspel till det fortsatta arbetet. 

Konsumentverket anser också att det bör finnas stöd i hur myndigheterna ska gå till väga i arbetet med riskanalys inom området, liknande cybersäkerhets-kollens olika delar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det är oerhört viktigt att motverka avsiktlig korruption, otillbörlig påverkan, bedrägeri och andra oegentligheter som är av karaktären mer avsiktliga beteenden. I remitterad promemoria finns information från Ekonomistyrningsverkets rapport Utvecklad intern styrning och kontroll där det framgår att även oavsiktliga fel kan ses som oegentligheter vilket Konsumentverket anser är långtgående då det kan bidra till att skapa en rädsla/ängslighet i organisationen. Det finns högt ställda förväntningar på att statsförvaltningen ska skapa förutsättningar för innovation och utveckling av verksamheten. Rädsla för ”att göra fel” kan hämma en sådan utveckling.

__________________________

Detta yttrande har beslutats av avdelningschef Anna Stjärnhem. I handläggningen har också Maria Sundgren, Hr-chef samt Anders Ljunghaga, verksamhetscontroller deltagit.

__________________________

Anna Stjärnhem, beslutande
Maria Sundgren, föredragande
Anders Ljunghaga, föredragande