Misslyckade bilköp kostar svenskarna 4,2 miljarder kronor årligen
Köp av begagnad bil är i särklass det som landets konsumenter klagar mest på, men det är också det som orsakar störst kostnad för samhället. Det visar en ny studie från Konsumentverket.
När du köper något som sedan går fel leder det många gånger till att du förlorar både tid och pengar. Det kan till exempel handla om varor som inte fungerar som de ska eller tjänster som inte utförs enligt önskemål. Det kallas för konsumentskada och totalt för hela 2024 beräknas svenska konsumenter ha förlorat 40 miljarder kronor. Det motsvarar 6 000 kronor per konsument.
Konsumentskadan på total nivå skiljer sig inte så mycket om man jämför med 2023 års siffror, men däremot skiljer det sig en hel del när det gäller vissa marknader. Framförallt har konsumentskadan för köp av bilar och då främst begagnade, ökat markant och motsvarar nu tio procent av den totala konsumentskadan, vilket är högst av alla marknader.
Merparten av konsumentskadan återfinns inom följande marknader:
köp av nya/begagnade fordon (4,2 mdkr)
hantverkstjänster (3,6 mdkr)
telekomtjänster (3,4 mdkr. Består av mobiltelefoni, internet och tv-kanaler)
ny- och större tillbyggnation av hus (2,7 mdkr)
lån/bank (2,0 mdkr).
Där man förlorar mest pengar i genomsnitt när ett enskilt köp går fel är vid:
ny- och större tillbyggnationer av hus (42 000 kr)
köp av fordon (20 000 kr)
fastighetsmäklartjänster (19 000 kr)
juridiska tjänster (18 000)
– Det handlar alltså om stora summor som du som konsument riskerar att stå för. I Sverige har vi tre års reklamationsrätt på varor och tjänster och kan med hjälp av den kräva ersättning när köpet blir misslyckat. Det är det enda sättet om man inte vill drabbas, säger Andreas Gårdlund, analytiker vid Konsumentverket.
Studien visar också att det är en högre andel unga vuxna (18-25 år) som drabbas av problem efter köp under 2024 än äldre konsumenter. – Tyvärr är unga vuxna också den grupp som känner sig minst trygga med att klaga vilket är oroväckande, säger Andreas Gårdlund.
Metod
Metoden för att beräkna konsumentskada bygger på EU-kommissionens vägledning. Resultatet från undersökningen som gjordes 2023 har uppdaterats utifrån en ny mätning av förekomsten av konsumentskada hos drygt 1 500 respondenter, som genomfördes i slutet av 2024.
Få tips inför ditt bilköp och läs om dina rättigheter när du stöter på problem med bilen. Bilar och andra fordon på Konsumentverkets webbplats
Att reklamera innebär att du klagar när något blivit fel. Här har vi samlat information om vad som gäller kring exempelvis reklamation och ångerrätt. Konsumenträtt på Konsumentverkets webbplats
Ladda ner rapporten: Konsumentskadan i Sverige - vad kostar det när köpet gått fel?
Kontakt för medierna: Konsumentverkets presstjänst, tfn 054-19 40 20
Fler pressmeddelanden
Konsumentverket agerar för att skydda barn mot otillbörliga affärsmetoder i onlinespel
En EU-koordinerad tillsynsinsats har inletts mot det svenska bolaget Star Stable Entertainment AB. Insatsen omfattar överträdelser i spelet Star Stable Online.
Pressmeddelande
21 mars 2025
Bristande koll av banken – Sven förlorade sparpengar
290 000 kronor kunde överföras från Svens konto trots att bankens säkerhetssystem reagerade. Nu hjälper KO Sven att stämma Sparbanken Rekarne.
Pressmeddelande
4 mars 2025
Konsumentverket granskar olagliga metoder hos ID-skyddsföretag
Många konsumenter har hört av sig till Konsumentverket sedan de fått fakturor från ID-skyddsföretag utan att ha beställt deras tjänster.
Pressmeddelande
3 mars 2025