Leverans och frakt

Ingen leverans och inget svar från företaget. Vad ska jag göra?

Fråga

Hej. Jag beställde en vara och betalade den. Pengarna är dragna men varan har ej kommit. Det går inte att nå företaget på mailen och inget telefonnummer finns. Hur går jag till väga nu? Har företaget kursat?

Johanna

Svar från Konsumentverket

Hej Johanna,

Tack för din fråga!

Jättebra att du har skött kontakten med företaget skriftligen när de inte har levererat din beställning. Vi kan inte hitta någon information om att företaget skulle ha gått i konkurs.

När du inte fått din vara kan du i första hand kräva att de skickar det som du har beställt. Om det inte finns någon avtalad leveranstid ses din beställning som försenad efter 30 dagar.

När du inte får något svar från företaget och de inte levererar inom en rimlig tid kan du häva köpet och kräva en återbetalning. Även om företaget inte betalar tillbaka dina pengar kan du ändå ha en möjlighet att få återbetalning beroende på hur du har betalat.

Läs mer om sen leverans här.

Om du har betalat med kort
Om du betalat med ett kort kan du ha möjlighet att ta hjälp av din bank, den som ställt ut kortet till dig. Detta kallas att göra en kortreklamation. Har du betalat med ett debetkort är det villkoren för kortet som styr vad du har rätt till.

Läs mer om kortreklamation.

Om du har betalat med kredit/faktura
Har du betalat med ett kreditkort skyddas du av konsumentkreditlagen och då finns möjligheten att kräva återbetalning från din kreditgivare/bank om företaget inte betalar tillbaka. Samma sak gäller om du har betalat genom faktura, eftersom det också är en typ av kredit. Ta i sådant fall kontakt med kreditgivaren och förklara att du vill använda dig av invändningsrätten i konsumentkreditlagen.

Läs mer om invändningsrätten hos vår samarbetsbyrå Konsumenternas Bank- och finansbyrå

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Om du inte kommer överens med företaget kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.

För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav, eller inte gett dig något svar inom skälig tid. Tvisten måste även överstiga ARNs värdegränser (500 kr).

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hej jag har problem med att jag betalt en vara men ej fått den, företaget ger ett automatiskt svar om att återbetala innom 10-15 dagar. Har fått det svaret i över två månader.
Finns det möjlighet att göra något, att få en återbetalning?

Kajsa

Svar från Konsumentverket

Hej Kajsa,

Kan du inte ta hjälp av din bank kan undersöka möjligheten att, om du handlat från ett svenskt företag, få hjälp via din kommun.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Rör det istället sig om ett företag som är registrerat i ett annat ECC-land (EU, Norge, Island och Storbritannien) kan du vända dig till mina kollegor på Konsument Europa som är en del av ECC-nätverket. De kan ge rådgivning och i vissa fall medla i ärenden (under förutsättning att det finns tillräckligt med underlag). Medlingen bygger på frivillighet.

Läs mer om hur du kontaktar Konsument Europa

Betalningsföreläggande vara även vara en väg att gå, om du handlat från ett svenskt eller europeiskt företag.

På Kronofogdens webbplats kan du läsa mer:

Om betalningsföreläggande

Om Europeiskt betalningsföreläggande

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Om man har betalat via Swish och inte fått det man beställt, hur gör man då?

Emma

Svar från Konsumentverket

Hej Emma,

Vid direktöverföringar kan man inte ta hjälp av banken. Är din Swish inte kopplat till ett kreditkonto blir det tyvärr svårt att gå den vägen.

I övrigt får jag hänvisa till våra tidigare svar.

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hej, jag beställde saker från en hemsida av ett företag och betala med kort och fick som svar det kommer en vecka senare, när det gått 2 veckor så maila jag dem och fick svar att dem har teknisk problem, nån vecka efter det så maila jag igen men fick tillbaka som ett Mail att det uppstod ett fel när jag skulle skicka det mailet och går ej att gå in på hemsidan igen hur gör jag då?

Hampus

Svar från Konsumentverket

Hej Hampus,

Tack för att du kontaktar oss.

Får du varken sakerna du beställt eller pengarna tillbaka kan du ha möjlighet att ta hjälp av din bank, den som ställt ut kortet till dig.

Läs mer om kortreklamation

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Vad gör jag när dom skriver att varan är levererad utanför min dörr men den är inte levererad

Maria

Svar från Konsumentverket

Hej Maria,

Vi har besvarat en liknande fråga i ett tidigare inlägg. Läs gärna mer där för att få information om vad som gäller.

Det står att mitt paket är levererat, men det är det inte.

Vänligen

Isabell
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hej,
Har beställt en vara från ett företag och mina pengar har dragits och de sa att jag skulle få bekräftelse via mail eller sms, men det har jag inte fått utan endast på deras sida. Men nu när jag söker på deras sida så finns den inte mer (bytt namn) och säljer helt andra grejer, misstänker att sidan är fejk? Vad gör jag?

Louise

Svar från Konsumentverket

Hej Louise!

Beroende på hur du har betalat för dina varor kan du ha möjlighet att få tillbaka dina pengar även om företaget inte återbetalar dig.

  • Om du har betalat via en kredit
    Har du betalat via någon form av kredit, som kreditkort eller faktura, skyddas du av konsumentkreditlagen. Då finns möjligheten att ställa samma krav mot din kreditgivare/bank som på företaget. Du kan alltså kräva återbetalning från din kreditgivare/bank om företaget inte betalar tillbaka. Ta i sådant fall kontakt med kreditgivaren och förklara att du vill använda dig av invändningsrätten i konsumentkreditlagen.

    Om du har en faktura som ännu inte är betald så kan du även då vända dig till kreditgivaren och begära att de ska pausa eller makulera fakturan beroende på din situation.

    Mer om invändningsrätten

  • Om du betalat med kort
    Om du betalat med ett kort kan du skriftligen kontakta din bank för hjälp med en återbetalning. Detta kallas att göra en kortreklamation. Hur dina rättigheter ser ut beror på vilken typ av kort du betalade köpet med.
    Du har ett starkare skydd när du betalar med ett kreditkort. Har du betalat med ett debetkort är det villkoren för kortet som styr vad du har rätt till.

    Läs mer om kortreklamationer


Vänligen

Hanna
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hej har beställt varor från ett företag som har adress Dong li limitid men har inte fått mina varor. Företaget finns inte får jag till svar när jag försöker anmäla på klarnas hemsida och därför går det inte att skicka in anmälan till klarna. Har inte betalat men klarna vill ha inbetalningen och jag får inte kontakt med vare sig klarna eller företaget??

Mona Ågren

Svar från Konsumentverket

Hej Mona!

Min kollega Hanna skriver i svaret ovan om invändningsrätten när du betalat med någon form av kredit. Har du valt att betala med faktura via Klarna bör du kontakta dem och invända mot betalningen.

Mer om invändningsrätten vid kreditköp

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Du kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden om du inte kommer överens med företaget du beställt varan av eller Klarna. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.

För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav eller fått skälig tid på sig att svara dig, men inte gjort det. Tvisten måste även överstiga ARN:s värdegränser.

Det kostar 150 kronor att göra en anmälan till ARN. Du som gör anmälan betalar avgiften. Du kan ställa krav på att företaget ersätter dig för den kostnaden.

Till ARN:s webbplats


Anmäl till Konsumentverket
Tycker du Klarna gör fel? Tipsa oss genom att göra en anmälan till oss på Konsumentverket.

Din anmälan kan hjälpa oss i vårt arbete att granska företag som inte följer konsumentlagstiftningen.

Du kommer inte att få någon personlig återkoppling eller hjälp kopplat till din anmälan.

Gör en anmälan till Konsumentverket


Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Fått vara hemsänd till dörr upptäckte helt fel skåp.har mailat flertalet ggr för få retur/fraktsedel. Tyvärr svarar de ej .
Är livrädd att ångerköp 14dar går ut

Lena

Svar från Konsumentverket

Hej Lena,

Det är bra att du mejlat. Då kan du vissa att du kontaktat företaget och när. Det är när du skrivit till företaget man utgår från inte när företaget svarar dig.

Fel skåp
Har du fått ett annat skåp en du beställt har du rätt att klaga (reklamera). Då ska företaget rätta till felet utan kostnad.

Mer om dina rättigheter vid reklamation

Inget svar
Får du fortsatt ingen kontakt med företaget är mitt råd att läsa ett tidigare inlägg där vi besvarar en liknande fråga.

Företaget svarar inte. Vad kan jag göra?

Om ångerrätten
Om du inte vill reklamera utan ångra köpet kan du läsa mer i vår guide vad som gäller.

Mer om ångerrätt

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hej, jag köpte en maskinhall av en enskilld firma med organisationsnummer. Betalade via faktura men fakturamottagaren angavs ett konto som tillhörde en annan person. Gäller ändå invändningsrätten i konsumentkreditlagen då jag betalat mot faktura?
Personen jag köpte maskinhallen har skogsfastighet och därmed är personnummer och organisationsnummer samma.

Tobias

Svar från Konsumentverket

Hej Tobias,

Tack för att du kontaktat oss med din fråga.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå
Vi råder dig att du kontaktar vår samarbetsbyrå Konsumenternas Bank- och finansbyrå. De ger oberoende vägledning i frågor som rör bank- och finansfrågor. Vägledningen är kostnadsfri. Du når dem genom deras kontaktformulär eller på telefonnummer 0200-22 58 00, vardagar mellan 9.00 och 12.00.

Konsumenternas Bank- och Finansbyrås webbplats

Du kan även läsa mer om invändningsrätten på deras webbplats


Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hur länge kan jag vänta med att meddela ett företag om att jag inte fått en leverans, finns det en gräns?

Ej angivet

Svar från Konsumentverket

Hej,

Tack för din fråga.

Det är bra om du klagar på förseningen så snart som möjligt.

I lagen står det att du förlorar rätten att kräva få det du köpt om du väntar du orimligt läge med att kontakta företaget. Då får du istället acceptera en hävning. 

Vad orimligt länge innebär behöver avgöras från fall till fall.

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Jag förstår, jag missade att meddela ett företag att jag inte fick en leverans under december, men de säger att de inte ens kan ge mig en återbetalning för att det har gått dör lång tid nu, så det stämmer inte?

Eros

Svar från Konsumentverket

Hej Eros,

En återbetalning har du rätt att kunna kräva från företaget om du inte har fått någon vara.

Men om du har rätt att kunna kräva leverans av varan beror på om det kan ses som att du har väntat orimligt länge med att framföra ditt krav. Detta är något som avgörs från fall till fall och det är inget som vi kan avgöra i det enskilda fallet.

Om det är leverans som du önskar så får du argumentera för att du inte har väntat orimligt länge med ditt krav. Gör det då skriftligen, till exempel via mejl.

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Du kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden om du inte kommer överens med företaget. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.

För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav eller fått skälig tid på sig att svara dig, men inte gjort det. Tvisten måste även överstiga ARN:s värdegränser.

Det kostar 150 kronor att göra en anmälan till ARN. Du som gör anmälan betalar avgiften. Du kan ställa krav på att företaget ersätter dig för den kostnaden.

Till ARN:s webbplats

Vänligen

Emma
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga

0 / 2000

När du kommenterar en fråga eller ställer en följdfråga i vårt frågeforum behöver Konsumentverket behandla dina personuppgifter. De uppgifter som vi behandlar om dig är:

  • Namn
  • E-postadress
  • IP-adress

Syftet med behandlingen

Syftet med behandlingen är att du som konsument ska kunna kommentera en befintlig fråga eller ställa en följdfråga till våra vägledare och få ett svar. Den rättsliga grunden för behandlingen är artikel 6. 1.e i dataskyddsförordningen, vilket innebär att behandlingen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse.

Så använder vi dina personuppgifter

Konsumentverket använder din e-postadress för att kunna meddela dig när vi har svarat på din kommentar eller följdfråga. Din IP-adress behöver vi för att kunna göra en teknisk felsökning och för att kunna svartlista användare som missbrukar frågeforumet. Ditt namn använder vi för att kunna ge dig ett personligt tilltal. Det är frivilligt att ange namn. Dina personuppgifter kan komma att delas med de personuppgiftsbiträden som Konsumentverket använder för att kunna utföra myndighetens uppdrag och fullgöra våra skyldigheter. I vissa fall kan dina personuppgifter lämnas vidare till någon av de fyra konsumentbyråerna.

Lagring och radering av personuppgifter

De personuppgifter du anger sparas hos oss i tre år och raderas därefter.

Allmänna handlingar

Konsumentverket är en statlig myndighet, vilket innebär att handlingar som skickas till oss blir allmänna handlingar som kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Det kan i vissa fall även gälla dina personuppgifter.

Lämna inte känsliga personuppgifter

Tänk på att aldrig lämna känsliga personuppgifter om dig själv eller någon annan. Känsliga personuppgifter är sådana som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening samt personuppgifter som rör hälsa.

Dina rättigheter

Du har rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter vi hanterar om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter.

Läs mer om dina rättigheter på konsumentverket.se

Har du en fråga om något annat?

Kontakta våra konsumentvägledare om du inte hittat svaret på just din fråga.

Kontakta konsumentvägledare