Fordon

Vad räknas som dolt fel på bil?

Fråga

Jag har köpt en bil av en bilhandlare. Efter 2 månader gjorde jag en besiktning. Då visade det sig att bilens bromsar var helt utslitna. Det här var inget bilhandlaren informerade mig om, de sa att bilen var i bra skick. Jag hörde direkt av mig till bilhandlaren, som inte ville hjälpa mig. De sa att det inte var ett fel de behövde ta ansvar för. De sa att jag dessutom klagat för sent. Vad är det som gäller? Borde inte detta räknas som ett dolt fel?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar från Konsumentverket

Hej,

När du köper en bil av en bilhandlare skyddas du av konsumentköplagen. I lagen står det att du har rätt att klaga på fel du upptäcker inom 3 år från köp. Din skyldighet är dock att klaga som fort som möjligt och senast inom 2 månader från det att du upptäckt felet. Då du klagade direkt felet upptäckts har du klagat inom rätt tid.

Dolda fel finns inte som uttryck i lagen. Fel bilfirman är skyldiga att åtgärda är så kallade ursprungliga fel. Ett ursprungligt fel är ett fel som fanns på bilen när du köpte den även om det upptäcktes senare och fel du inte ska behöva räkna med utifrån till exempel den information du fick om bilen innan köp.

I vår guide kan du läsa mer om dina rättigheter, hur du klagar på bästa sätt och hur du kan gå vidare om du och bilhandlaren inte kommer överens.

Om fel på bil

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Finns det en sammanställning över ”svartlistade” bilfirmor i Sverige.

Peter

Svar från Konsumentverket

Hej Peter,

Tack för att du kontaktar oss!

Konsumentverket har inte någon sådan lista. Tidskriften Råd & Rön har däremot en lista över de företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens besluts. De kallas Svarta listan.

Vänligen

Adam
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Köpt en bil på bilia toyota i Malmö för drygt 2 år sedan har fortfarande garanti men inte nybilsgaranti eftersom bilen tillverkades 2019. Hörs ett glapp när jag svänger höger på ett farthinder. Innan bilen skickas på en undersökning följer en från verkstad med på en biltur. Hen märker och hör glappet direkt och påpekar att det är fel på bakvagnen samt att flera delar behöver bytas utav erfarenhet. Bilen skickas till verkstad och efteråt hävdar de att det är fel på låskista högerbak. Min fråga är hur ska jag gå vidare först säger de att det är fel på bakvagnen och flera delar behöver bytas sedan hävdar de att det är en låkista. Min slutsats är att de försöker spara pengar. Om jag åtgärdar låskistan i en auktoriserad verskatd och felet uppstår vad ska jag göra?.

Tarik

Svar från Konsumentverket

Hej Tarik,

Tack för att du kontaktat oss med din fråga!

Jag vill börja med att informera om att vi lämnar generell information till konsumenter gällande konsumentlagstiftningen. Vi kan däremot inte bedöma enskilda ärenden eller lämna förhandsbesked eftersom vi ska vara opartiska.

Dina rättigheter beror på om felet är ett ursprungligt fel, ett fel som täcks av garantin eller om det beror på normalt slitage och du måste bekosta reparationen själv.
Anser du att företaget inte åtgärdar felet exempelvis om du upptäcker att missljudet återkommer får du kontakta Bilia eller verkstaden på nytt och klaga. Var noga med att sköta kontakten med bilfirman och verkstaden skriftligen så att du har bevis för vad som sagts mellan er. Mejl fungerar bra.

Dina rättigheter när det är fel på bilen

När verkstaden gjort fel

När gäller garantin

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hej!
Köpte en bil från en bilfirma.
Jag fick med den garanti för 30 dagar och dagen efter bilen stoppade i motorväg och fick meddelandet att det är fel på växellådan!
Bilen startar inte alls och jag försöker att kontakta bilhandlaren han svarade första gången och hörde vad jag sa att bilen är dålig… sen sa han att han skulle återkomma med svar på hur vi ska göra och han svarar aldrig.
Vi bor i en annan kommun än bilfirman och det är långt att åka!
Hur ska vi göra i sånt situation?

Malek

Svar från Konsumentverket

Hej Malek,

Tack för att du kontaktat oss!

Var noga med att sköta kontakten med bilfirman skriftligen så att du har sparade bevis för vad som sagts mellan er. Mejl fungerar bra.

Eftersom bilen inte går att starta kan du erbjuda bilfirman att de får hämta bilen och transportera den till sin verkstad eller höra med företaget om du istället kan lämna in bilen för en felundersökning till en verkstad i Simrishamn för att ta reda på mer om felet.

Är felet ursprungligt ska du inte ha några kostnader för reklamationen.

Dina rättigheter när bilen är trasig eller fungerar dåligt

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Kontakta kommunal konsumentvägledning

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Du kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden om du inte kommer överens med företaget. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.

För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav eller fått skälig tid på sig att svara dig, men inte gjort det. Tvisten måste även överstiga ARN:s värdegränser.

Det kostar 150 kronor att göra en anmälan till ARN. Du som gör anmälan betalar avgiften. Du kan ställa krav på att företaget ersätter dig för den kostnaden.

Till ARN:s webbplats

Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hej.
Jag köpte en begagnad bil för ca 1 månad sedan av en bilhandlare. När jag testade den så märkte jag inget konstigt med bilen. Säljaren sa inte heller något om att det var något fel på den.
Sen när jag köper bilen så märker jag att bilen drar åt höger. (detta informerade jag samma dag jag köpte bilen). Jag åker tillbaka någon dag senare för att de ska åtgärda problemet. De påstår att de fixat bilen, men felet kvarstår. Sen en vecka sedan köp startar inte bilen. Jag meddelar detta och att bilen fortfarande drar åt höger. De säger att bilen alltid har startat för dem men att de ska kolla på det. Vi bestämmer en dag och tid, men sen kvällen innan ringer de och undrar om jag kan komma 1h senare för att de behövde vara på ett möte. Jag sa att det inte var möjligt då jag hade mycket att göra med jobb och att den första tiden var enda som gick.
Det gick inte för dem och då gick jag till en bilverkstad där jag bor för att fixa problemen. Bilfirman ligger 1,5h från mig enkel väg.

Min fråga är om jag har rätt att reklamera bilen då inte heller bilverkstaden kan få till att bilen startar.
Allt detta med resande och att bilen inte startar har gjort att jag inte kunnat komma till jobbet vissa dagar.

Jacob

Svar från Konsumentverket

Hej Jacob,

Tack för din fråga!

Ja, du kan reklamera (klaga på) felet till bilfirman där du köpt din bil. Du har rätt att reklamera så länge felet är ursprungligt. Att felet är ursprungligt betyder att felet fanns i bilen vid köpet även om det visar sig senare. 

Bilens skick och livslängd påverkar vad du kan kräva
Vad du kan kräva av bilhandlaren beror på bilens skick, det vill säga ålder, pris, körsträcka och förväntad livslängd. Köper du en äldre bil kan det finnas brister som är normala med tanke på bilens skick. Dessa brister kan du inte kräva att bilhandlaren ska åtgärda.

Köper du däremot en nyare bil till ett relativt högt pris ska du kunna förvänta dig att bilen är i ett bra skick, om inte bilhandlaren har informerat dig om något annat.

Vad kan du kräva av bilhandlaren vid en reklamation?
1. Du får felet med din bil åtgärdat eller får en ny likvärdig bil. Du kan själv föreslå vilken lösning du vill ha. Men om företaget kan visa att det blir en orimligt stor kostnad att ge dig en ny bil jämfört med att reparera, har de vanligtvis rätt att göra reparationen.

2. Du får ett prisavdrag. Prisavdraget ska motsvara felet, till exempel vad det kostar att få felet åtgärdat av ett annat företag.

3. Du får häva köpet. En hävning betyder att köpet återgår, alltså att företaget tar tillbaka varan och du får pengarna tillbaka. Normalt sett har företaget två försök på sig att avhjälpa felet innan du kan argumentera för en hävning.

I vår guide i länken nedanför kan du läsa mer om dina rättigheter, hur du klagar på bästa sätt och hur du kan gå vidare om du och bilhandlaren inte kommer överens.

Om fel på bil 

Vänligen

Hanna
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hej,

Jag köpte en begagnad bil från bilhandlare i november 2024. Bilen levererades med vinterdäck på. Innan jag köpte bilen frågade jag bilhandlaren om skick på vinter- och sommardäcken och fick som svar att båda är i gott skick och kan användas i minst en säsong till.
För några dagar sedan bytte jag till sommardäcken och fick då information att dessa har ett mönsterdjup på under 3 mm och att de är så pass slitna att jag kan få böter, och är alltså inte trafiksäkra.
Jag undrar vad jag har för rätt i detta?

J

Svar från Konsumentverket

Hej J,

Tack för att du kontaktar oss!

Du har rätt att klaga till bilhandlaren om:

  • bilen inte stämmer överens med vad du blivit lovad innan köpet
  • bilen är i sämre skick än vad du ska kunna räkna med.

Du kan också klaga om bilen inte är trafiksäker. Men har bilfirman informerat dig innan köpet om att bilen är ett reparationsobjekt och behöver bogseras från bilfirman kan du inte kräva att den ska vara trafiksäker.

Finns det ett ursprungligt fel på bilen kan du kräva att bilhandlaren åtgärdar felet utan kostnad för dig. Även om du hellre vill lämna tillbaka bilen har bilhandlaren oftast rätt att först försöka åtgärda felet.

Om fel på bil 


Vänligen

Adam
Vägledare, Konsumentverket

Följdfråga

Hej!
Jag köpte en bil från en bilhandlare och testkörde bilen och allt var okej. När jag öppnade motorhuven så märkte jag att kylarvätska behållaren var tom. Jag informerade bilhandlaren och han fyllde den på plats!
Bilen hade vinterdäck på och det låg också åretruntdäck i bagaget. Jag frågade om åretrunt däcken var okej att köra med och de sa ja.

När jag körde hem och parkerade bilen så upptäckte jag att det det läcker kylarvätska och behållaren är tom igen. Jag ringde de direkt och informerade detta och de ska skicka en mekaniker för att kolla på det.
Eftersom det är dags nu att byta däcken så läste jag att de däcken jag fick var märkta med (snösymbol) och det åretruntdäcken får man inte köra med på sommaren längre! Alltså jag behöver köpa nya däck.

Jag vill nu ångra mitt köp hos bilhandlaren och lämna tillbaka bilen. Jag sa det till bilhandlaren och de sa att de inte har någon garanti och bilen såldes i befintlig skick!

Vad har jag för rättigheter?

Ej angivet

Svar från Konsumentverket

Hej,

Tack för din fråga.

Ångar köpet kan du bara göra om företaget erbjuder öppet köp. Däremot kan du ha rätt att häva köpet. Häva betyder att du lämnar tillbaka bilen och får pengarna tillbaka.

För att ha rätt att häva köpet ska felet på din bil vara stort och allvarligt eller inte gå att laga. Felet ska även ha funnits där när du köpte varan. Som till exempel tillverkningsfel eller att bilen inte stämmer överens med det du blivit lovad eller ska kunna förvänta dig

I vår guide kan du läsa mer om dina rättigheter, hur du klagar (reklamerar) på bästa sätt och hur du kan gå vidare om du och företaget inte kommer överens

Om fel på bil

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga

0 / 2000

När du kommenterar en fråga eller ställer en följdfråga i vårt frågeforum behöver Konsumentverket behandla dina personuppgifter. De uppgifter som vi behandlar om dig är:

  • Namn
  • E-postadress
  • IP-adress

Syftet med behandlingen

Syftet med behandlingen är att du som konsument ska kunna kommentera en befintlig fråga eller ställa en följdfråga till våra vägledare och få ett svar. Den rättsliga grunden för behandlingen är artikel 6. 1.e i dataskyddsförordningen, vilket innebär att behandlingen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse.

Så använder vi dina personuppgifter

Konsumentverket använder din e-postadress för att kunna meddela dig när vi har svarat på din kommentar eller följdfråga. Din IP-adress behöver vi för att kunna göra en teknisk felsökning och för att kunna svartlista användare som missbrukar frågeforumet. Ditt namn använder vi för att kunna ge dig ett personligt tilltal. Det är frivilligt att ange namn. Dina personuppgifter kan komma att delas med de personuppgiftsbiträden som Konsumentverket använder för att kunna utföra myndighetens uppdrag och fullgöra våra skyldigheter. I vissa fall kan dina personuppgifter lämnas vidare till någon av de fyra konsumentbyråerna.

Lagring och radering av personuppgifter

De personuppgifter du anger sparas hos oss i tre år och raderas därefter.

Allmänna handlingar

Konsumentverket är en statlig myndighet, vilket innebär att handlingar som skickas till oss blir allmänna handlingar som kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Det kan i vissa fall även gälla dina personuppgifter.

Lämna inte känsliga personuppgifter

Tänk på att aldrig lämna känsliga personuppgifter om dig själv eller någon annan. Känsliga personuppgifter är sådana som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening samt personuppgifter som rör hälsa.

Dina rättigheter

Du har rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter vi hanterar om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter.

Läs mer om dina rättigheter på konsumentverket.se

Har du en fråga om något annat?

Kontakta våra konsumentvägledare om du inte hittat svaret på just din fråga.

Kontakta konsumentvägledare