Miljömedvetna matval
Vad vi äter och hur vi hanterar maten påverkar miljön på många sätt. Dina matval är viktiga både för din hälsa och för miljön.
Hur kan du konsumera mat mer miljömedvetet?
Minska på köttportionen och ät mer vegetariskt. Det är bra att ersätta en del av köttet med vegetabilier som rotfrukter, spannmål, ärter och bönor.
Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsligare frukter och grönsaker efter säsong.
Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks. De påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
Minska svinnet. Förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.
Mer om miljömedvetna matval
Källa: LivsmedelsverketKonsumentverket
Granskad: 6 september 2024
Innehållet på den här sidan är framtaget i samarbete med en eller flera andra myndigheter och konsumentbyråer. Konsumentverket samverkar med andra i vårt uppdrag att vägleda konsumenter.