Om konsumentverket.se

Webbplatsen är utvecklad med dig som användare i fokus. Den ska vara tillgänglig och användbar för en bred målgrupp med olika behov. En tillgänglig webbplats gynnar alla. Tillgänglighetsarbetet syns inte för alla men är viktigt för att alla ska få bra förutsättningar när de använder webbplatsen utifrån sina behov.

Tips!

För bästa upplevelsen när du surfar runt på vår webbplats, använd en sen version av en modern webbläsare.

Tillgänglighet och anpassning

  • Konsumentverket.se följer lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Webbplatsen är framtagen utifrån riktlinjerna för WCAG 2.2 nivå AA (Web Content Accessibility Guidelines).

    Det innebär bland annat att layouten anpassar sig oavsett om du förstorar innehållet eller använder en dator, surfplatta eller smartphone. Det kallas att webbplatsen är responsiv. Eftersom skärmens storlek varierar mellan olika enheter förändras utseendet på webbplatsen för att passa just din enhet. Innehållet på webbplatsen är alltid samma oavsett vilken enhet du använder.

    Krav på tillgänglighet innebär också att webbplatsen har:

    • anpassats så den kan användas med hjälp av enbart tangentbordet
    • anpassats så den kan användas med hjälp av skärmläsare
    • godkänd kontrastnivå för text mot bakgrund
    • design och navigation som är konsekvent genomförd
    • bakomliggande kod som är korrekt strukturerad.

    Tillgänglighetsredogörelse för konsumentverket.se

  • Ett urval av artiklarna på webbplatsen finns på lättläst, teckenspråk, engelska, arabiska och Sveriges minoritetsspråk.

    Du hittar artiklarna genom länkarna som heter "Lättläst", "Teckenspråk" och "Other languages" (andra språk) högst upp på webbplatsen.

    Du kan också hitta dit via länkar på sidan där originaltexten finns. Du hittar länkarna direkt under rubriken på de artiklar som finns på lättläst, teckenspråk eller andra språk.

  • Du kan lyssna på innehållet på webbplatsen. Uppläsningen startar du genom att klicka på Lyssna, högst upp på webbplatsen. Talande Webb läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal som mp3 och ger dig möjlighet att skärma av för att hålla fokus på det du läser.

  • Om du använder dator kan du ändra textstorleken på webbplatsen genom att ändra inställningarna i din webbläsare. I de flesta moderna webbläsare gör du det genom att hålla ner Ctrl-tangenten och snurra hjulet på din datormus. På Mac kan du i stället hålla ner knappen "Command" (kringlan) samtidigt som du trycker på + för att öka textstorleken och - för att minska.

    Alternativ för att ändra textstorleken direkt i menyn i din webbläsare:

    • I Microsoft Edge klickar du på symbolen med tre prickar, överst till höger i webbläsaren. Välj "Zooma in" i menyn och justera med + eller - knapparna.
    • I Chrome klickar du på symbolen med tre prickar, överst till höger i webbläsaren. Välj "Zooma in" i menyn och justera med + eller - knapparna.
    • I Safari klickar du på "Meny" och väljer "Innehåll”. Klicka sedan på ”Zooma in” eller "Zooma ut" för att anpassa storleken.
    • I Firefox klickar du på symbolen med tre liggande streck, överst till höger i webbläsaren. Välj "Zoom" i menyn och justera med + eller - knapparna.
  • Har du synpunkter på innehållet eller saknar någon information på webbplatsen kan du använda funktionen "Har du nytta av innehållet på den här sidan?" som du hittar längst ner på alla svenska artikelsidor på webbplatsen.

    Du kan även kontakta webbredaktionen via Konsumentverkets registratur.

    Kontakta oss

Granskad: 19 september 2024

Har du nytta av innehållet på den här sidan?