Båtbolag i konkurs

Går båtbolaget i konkurs kan det vara svårt att få tillbaka pengarna för resan. Har du betalat resan med ett kreditkort eller via faktura kan du kräva återbetalning från kreditgivaren.

Innan du läser:

Är båtresan en del i en paketresa? Läs i stället om paketresor. Det gäller till exempel kryssningar eller andra båtresor som varar mer än 24 timmar eller omfattar en övernattning, där aktiviteter ombord på båten är huvudsyftet med resan.

Paketresearrangör i konkurs

Det här gäller när ett båtbolag gått i konkurs

  • Har båtbolaget gått i konkurs är det tyvärr svårt att få ersättning från konkursboet för resan som inte blev av. Ett konkursbo har ofta andra skulder som prioriteras högre än en skuld till dig som konsument. Därför är chansen att få ersättning inte speciellt stor.

    Kontakta konkursförvaltaren om du vill prova att rikta krav mot konkursboet. Du måste framföra dina krav skriftligen. Det ska tydligt framgå vilka krav du har på bolaget. Ta kopior av alla kvitton på de kostnader och utlägg du har haft till följd av det som inträffat. Ska du kräva återbetalning för en resa som inte blivit av måste du alltså bifoga ett kvitto eller en bekräftelse på själva köpet av båtresan.

  • Har du betalat resan med ett kreditkort eller genom faktura, kan du ha möjlighet att få tillbaka pengarna från din bank genom en reklamation (invändningsrätt).

    När du betalar på kredit skyddas du nämligen av konsumentkreditlagen som ger dig möjlighet att ställa samma krav på kreditgivaren (banken) som på säljaren (båtbolaget). Kontakta i så fall banken och förklara att du vill använda invändningsrätten i konsumentkreditlagen.

    Mer om invändningsrätt

  • Det finns försäkringar som kan skydda dig mot bolagskonkurser.

    Har du tecknat en reseförsäkring kan du vända dig till ditt försäkringsbolag för att få veta om din försäkring omfattar konkursskydd.

    Har du tecknat en försäkring mot bolagskonkurs får du vända dig till det ställe där du tecknade försäkringen. Tänk på att alltid läsa villkoren noga så du vet vad som ingår i försäkringen.

Granskad: 10 februari 2022

Innehållet är framtaget i samarbete med Konsument Europa, som är en del av ECC-nätverket och Konsumentverket. Konsument Europa medfinansieras av Europeiska unionen.

Innehållet på denna sida kan inte anses återspegla åsikter av Europeiska kommissionen och/eller Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag (EISMEA) eller något annat organ i Europeiska unionen. Europeiska kommissionen och EISMEA frånsäger sig ansvar för eventuell användning av innehållet och dess information.

Ecc källa

Har du nytta av innehållet på den här sidan?