Paketresa med funktionsnedsättning

Det finns det särskilda regler som ska underlätta resor för dig som har en funktionsnedsättning. Kontakta arrangören innan du bokar en paketresa, för att få veta om resan är lämplig för dig.

Dina rättigheter i korthet

Reglerna som ska skydda dig med funktionsnedsättning innebär bland annat att en researrangör: 

  • inte får neka dig att resa på grund av din funktionsnedsättning

  • är skyldig att berätta om resan är lämplig för dig om du anger att du har en funktionsnedsättning

  • ska vidarebefordra ditt behov av assistens till den som ansvarar för transporten på resan.

Bra att känna till

  • Om du har en funktionsnedsättning som innebär att du har särskilda behov på resan, bör du berätta det för researrangören innan du bokar en paketresa. Arrangören ska informera dig om hur resan lämpar sig för dig.

    Tänk på följande:

    • Anpassningen för personer med funktionsnedsättning varierar mellan olika resmål. Standarden utomlands, speciellt för rörelsehindrade, är ofta lägre än i Sverige.
    • De flesta transferbussar kan inte ta med rullstolar ombord. En del arrangörer kan mot extra kostnad ordna specialtransport från till exempel flygplatsen till hotellet.
    • En del arrangörer kan erbjuda handikappanpassade rum på resmålet och ge upplysning om till exempel ramper, hissar och dörrbredder.
  • Konsumentverket och Transportstyrelsen har ett gemensamt ansvar för att reglerna som skyddar passagerare med funktionsnedsättning följs.

    Du kan anmäla till oss på Konsumentverket om du tycker att ett transportbolag eller en terminal bryter mot reglerna. En anmälan innebär inte att ditt enskilda fall utreds. Men det är viktig information för oss när vi granskar hur företagen följer reglerna.

    Gör en anmälan till Konsumentverket

    Transportstyrelsen ansvarar för att stationer och perronger är tillgänglighetsanpassade. De har även tillsyn över att transportbolag och stationsförvaltare i så stor utsträckning som möjligt, tillgodoser behovet av ledsagare om det saknas på transportmedlet.

    Kontakta Transportstyrelsen

Granskad: 15 februari 2022

Innehållet är framtaget i samarbete med Konsument Europa, som är en del av ECC-nätverket och Konsumentverket. Konsument Europa medfinansieras av Europeiska unionen.

Innehållet på denna sida kan inte anses återspegla åsikter av Europeiska kommissionen och/eller Europeiska innovationsrådet och genomförandeorganet för små och medelstora företag (EISMEA) eller något annat organ i Europeiska unionen. Europeiska kommissionen och EISMEA frånsäger sig ansvar för eventuell användning av innehållet och dess information.

Ecc källa

Har du nytta av innehållet på den här sidan?