Säkerhet på lekplatser
Är du konsument?
Den här sidan är riktad till företagare. Du hittar information till konsumenter på Konsumentverkets webbplats hallåkonsument.se: Produktsäkerhet
Det är fastighetsägaren som är ansvarig för att lekplatsen är säker. Fastighetsägaren kan vara en kommun, en skola, ett fastighetsbolag, en restaurang eller en bostadsrättsförening. I vissa fall kan en fastighetsägare föra över ansvaret för lekplatsens säkerhet på annan, till exempel kooperativ förskola. Detta ska i så fall stå i arrende- eller hyresavtalet. Konsumentverkets har skrivit en rapport om den senaste marknadskontrollen av lekredskap och lekplatser som gjordes 2015.
Rapport 2015:12 Marknadskontroll av lekredskap 2015
PDF. Öppnas i nytt fönster.
Marknadskontrollen visar på stora variationer i säkerhetsnivå mellan olika lekplatser. Många brister påträffades, men även goda exempel på lekplatser helt utan allvarliga säkerhetsbrister.
Det finns säkerhetskrav för både lekredskap och lekplatser.
- Plan- och bygglagen kräver att lekplatser är säkert utformade och att de underhålls för att inte skaderisker ska uppkomma med tiden.
- Produktsäkerhetslagen ställer krav på lekredskapens utformning. Produkterna måste vara säkra och får inte orsaka skada på person.
- Som ett hjälpmedel för att uppnå säkerhetskravet i lagen finns en uppsättning svenska standarder för lekredskap och stötdämpande underlag.
Standard SS-EN 1176-7 på SIS webbplats
De regler som gäller för lekplatser finns i foldern "Regler i Sverige för lekplatser och lekredskap" som tagits fram av Boverket, Konsumentverket och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Regler för lekplatser och lekredskap
PDF 419 KB. Öppnas i nytt fönster.
Om regler och lagar för lekplatser och lekredskap. Riktar sig till fastighetsägare, planerare, konstruktörer samt föräldrar och lärare.